Živa legenda koja i dalje slika četkicama

Majkl Vejlen (1950) američki je umetnik imaginativnog realizma. Više od tri decenije radio je kao ilustrator, usko opredeljen za naučnu fantastiku i fantastiku uopšte. U tom periodu napravio je više od 350 omota knjiga i časopisa te albuma za autore kao što su Isak Asimov, En Mekafri (većinu izdanja „Zmajevi jahači Perna“), ser Artur Klark, Stiven King, te omoti za ploče i diskove bendova Jacksons, Sepultura i MeatLoaf.

Njegovi klijenti su bili svi veći američki izdavači knjiga a dobio je brojne nagrade za svoje: 15 nagrada Hugo (naučno-fantastični pandam Oskaru), tri nagrade World Fantasy, 13 Chesleys i mnoge druge.Godine 2009. uvršćen je u Kuću slavnih naučne fantastike kao prvi živi umetnik koji je stavljen na tu prestižnu listu.

Tokom svoje akreditovane karijere koja traje skoro pet decenija Vejlen je uspešno objedinio istorijski suprotstavljene svetove likovne umetnosti i komercijalne ilustracije. Njegov rad predstavlja mešavinu slika koje definišu pop-kulturu i strastveni lični izraz koji prkosi logici.

Vejlenov značaj kao arhitekte jedinstvenog roda imaginativne umetnosti koja kombinuje tehnike realističnog slikarstva bogate detaljima s dugotrajnom tradicijom ilustrovanja svrstava ga u rodonačelnika magičnog realizma, pokreta u savremenoj umetnosti.

Njegove slike su bogate simbolizmom i nude mnogo slojeva značenja koje treba istražiti, ali doživotna želja bila je da živi u skladu sa svojim omiljenim citatom Gilbreta Kita Čestertona: „Dostojanstvo umetnika leži u njegovoj dužnosti da održava budnim svoj osećaj za čuđenje u svetu u kojem obitava”.

Zanimljivo je da je jedan veliki izdavač nekoć rekao Majklu da ga je nemoguće pravilno reklamirati. Naime, nije postojala jedna prepoznatljiva slika koja bi predstavljala sve njegove radove na isti način kao Kinkejdeova koliba ili Vilandov kit. Majkl pak smatra da je dobra stvar što se njegov rad ne može lako pretvoriti u brend. S obzirom na njegov aktivan um i raznovrsna interesovanja, pa samim tim i mnogo toga da izrazi u svojim ilustracijama.

Druga zanimljivost je da uprkos tome što je savladao tajne digitalnog crtanja ovaj umetnik preferira tradicionalne tehnike.

Međutim, ono što najviše zadivljuje jeste to da Vejlan i dalje neprestano napreduje i žudi za novim prilikama da pusti mašti na volju. Ponekad čak crta na četiri paralelna štafelaja! On je bez sumnje posvećeni umetnik koji vidi četkicu i svoju kreativnost kao svoje najbolje saveznike.