PECA Mistična estetika nadrealnog kosmosa

Argentinska umetnica pod pseudonimom Peca je slikarka, ilustratorka i rediteljka stop-motion filmova koja radi na polju pop nadrealizma i fantaastične umetnosti. Ona koristi raznovrsne materijale i medije da stvori nadrealni kosmos pun mističnih subjekata i uobičajenih situacija. Glavni likovi u njenom delu predstavljaju krznena stvorenja širom otvorenih očiju u neprekidnoj potrazi za istraživanjem univerzuma. Iako su smešteni u galaksiji izvan ljudskog dometa, ovi subjekti i dalje ostaju blizu Zemlje i otkrivaju neka od Pecinih ličnih iskustava, misli i emocija. Neprekidnim ispoljavanjem kroz nebeski univerzum polja jagoda, fantastičnih okeana i nadrealnog pejzaža, Pecini likovi prenose ljudsku duhovnu potrebu da se povežu sa svetom van planete Zemlje i drugim živim bićima koja u njemu borave.

Peca je rođena u Argentini i diplomirala je likovnu umetnost na Univerzitetu u La Plati. Njeno detinjstvo obeležila je vojna diktatura u njenoj zemlji i umetnica se brzo okrenula muzici kako bi našla utočište od okolnosti koje su je okruživale.

Iako je dosta vremena provodila crtajući, najveća želja joj je bila da bude muzičarka i da svira bas. Međutim, roditelji nisu bili baš zadovoljni ovom idejom, pa su joj umesto toga kupili klavir. Ali, na drugoj godini studija Peca je napravila krucijalni zaokret u obrazovanju i odlučila se da upiše gravuru. Za vreme studiranja dobila je nekoliko nagrada za graviranje i radila je ilustracije za argentinsko izdanje časopisa Rolling Stone. Godine 2001. seli se u Barselonu, gde sa suprugom provodi vreme slikajući i snimajući stop motion filmove. Trenutno, međutim, je potpuno posvećena slikanju.

Pecin umetnički proces je utemeljen u introspekciji. Svoje slike stvara prenoseći na platno vizije koje se pojavljuju u njenim snovima i meditacijama. Nakon temeljnog razmišljanja, ona ono što je iskusila prenosi u slikarstvo koristeći univerzalne simbole, omogućavajući tako svetu da učestvuje u njenom unutrašnjem ja. Dok stvara svoja nezemaljska umetnička dela i fantastična bića, Peca je poznata po tome što koristi niz medija uključujući ulja, akrile i olovke. Njen izbor površina je podjednako raznovrstan dok njene slike govore jednako glasno na drvenim daskama i velikim zidovima, kao i na printovima, radovima na platnu i knjigama za skice.

Svaki njen lik ima svoju misiju i predstavlja određenu enigmu. Kao i sama Peca, protagonisti njenih slika dele svoja znanja i iskustva s posmatračem. Oči igraju važnu ulogu u njenoj umetnosti a umetnica ističe da je za nju „oko svedok, a mnoštvo očiju je metafora proširenja naše percepcije sveta“.

Budući da je fascinirana astronomijom, i svemirom umetnica stvara nadrealni kosmos pun mističnih subjekata i neobičnih situacija.  Vidljiva jee inspiracija Vrtom užitaka, Bitlsima, Karavađom, dadaizmom, pop kulturom i strip umetnicima, ukombinovana u lične mistične kreacije.

Zagrljaj je čest motiv na Pecinim slikama. Autorka objašnjava da on simbolizuje pokušaj povezivanja, odnosno da je to njen način da kaže da nismo sami, da smo, iako individualni entiteti, ipak u zavisnosti jedni od drugih.

Pecino unutrašnje svetilište oslobođeno je pravila i očekivanja fizičkog sveta. Veličanstveni, divlje maštovit izum, zapravo je intenzivno obojena, usijana galaksija iz sveta snova koja nas poziva umističnu avanturu s radoznalim nasmešenim bićima koja se osmehuju i pozivaju nas da istražujemo misterije Pecinog univerzuma.