BERI VINDZOR SMIT Prvi crtač Konana Varvarina, legenda i uzor

Beri Vindzor-Smit (1949) je nagrađivani britanski strip crtač i ilustrator, čije je stvaralaštvo veoma popularno u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je 1968. radio za britanske izdavače (naročito likove iz Marvela), Vindzor-Smit putuje u Njujork i predstavlja se u kancelarijama Marvel Comics. Roj Tomas mu daje zadatak da nacrta izdanje X-Mena, ali pošto je izbačen iz svog hotela, Vindzor-Smit je bio primoran da radi crtajući u parku. Ipak, uspeva da obezbedi sebi saradnju s Marvelom, iako biva vraćen u Englesku u roku od godinu dana jer nije imao radnu dozvolu.

Sedamdesetih postaje poznat kao tvorac Konana Varvarina Roberta E. Hauarda za Marvel Comics. U početku crtajući na način preuzet od Džeka Kirbija, u roku od nekoliko godina razvio je jedinstven stil za stripove u to vreme, pozajmljujući od prerafaelita kao što su Edvard Bern-Džons i Dante Gabrijel Roseti. Zajedno sa piscem Tomasom, Smit je adaptirao Hauardove kratke priče „Kći ledenog diva“, „Kula slona“, „Nevaljalci u kući“ i „Crveni nokti“. Tokom zajedničkog rada, Tomas i Smit su takođe kreirali originalne avanture i likove, uključujući ratnicu vatrene kose, čuvenu Crvenu Sonju.

Ubrzo nakon toga, Smit je napustio strip, dodao svom profesionalnom imenu reč Vindzor i počeo da se bavi karijerom likovne umetnosti (iako se otad nekoliko puta vraćao na polje stripa). Dobivši rezidencijalni status u Sjedinjenim Državama, 1974. osnovao Gorblimey Press, preko koje je izdao limitirana izdanja otisaka tema zasnovanih na fantaziji koje su se pokazale popularnim. Takođe, sa Džefom Džonsom, Majkom Kalutom i Bernijem Rajtsonom, 1975. godine formira malu komunu umetnika u potkrovlju poznatu kao „Studio“. Oni do 1979. godine stvaraju dovoljno materijala da izdaju zgodnu umetničku knjigu pod nazivom Studio, koju je objavio Dragon Dreams. Do ovog trenutka, Vindzor-Smit je u potpunosti prihvatio simbolističku i prerafaelitsku estetiku.

Radio je i pisao za razna Marvel izdanja, uključujući naslove: Osvetnici, Daredevil, Dr. Strange, Fantastic Four, Iron Man, Machine Man, X-Men i drugi. On je tvorac, pisac i umetnik Oružja X Marvelu.

Tokom devedesetih, Vindzor-Smit je bio na vrhuncu svoje moći. Producirao je rad za start-up kompaniju pod nazivom Valiant Comics. Za samo dve godine Valiant je postao treći najmoćniji izdavač. Vindzor-Smit je bio glavni dizajner istorijskog UNITI krosovera za Valiant Comics. Pre nego što je Valiant prodat gigantu video-igrica Acclaim Entertainment za 65 miliona dolara, Vindzor-Smit je napustio Valiant.

Njegov rad objedinjuje uticaje različitih ljudi i epoha: Džeka Kirbija, prerafaelita, Alfonsa Muhe, Gustava Klimta, Šekspira, Dikensa, Harolda Pintera, Bitlsa i Džimija Hendriksa. Ipak, njegovo stvaralaštvo nije ograničeno samo na stripove – radi i kao slikar, dizajner, ilustrator, te umetnički direktor filmova („Ruka“ sa Oliverom Stounom).

Njegovo poslednje delo, prva knjiga u poslednjih 16 gdoina, jesu Čudovišta, grafički roman od 366 stranica objavljen 27. aprila 2021. Autor opisuje knjigu kao štivo koje „istražuje život i vremena dve različite američke porodice sudbonosno povezane napuštenim nacističkim projektom genetskog inženjeringa koji je tajno oživela vlada SAD“.