TERENS LINDAL Fantastične noćne more gospodina filozofa

Terens Lindal (1944) rođen je u Mineapolisu, Minesota. Završio je studije filozofije i jezika u Njujorku i ima titulu doktora filozofije, što se neretko vidi u njegovim višeslojnim radovima koji zahtevaju potpuno pozornost pri analizi.

Njegova nadrealna i vizionarska umetnost nalazila se na naslovnicama brojnih knjiga i časopisa a izlagao je svoje radove u mnogim galerijama, uključujući Muzej u Bruklinu, Muzej reke Hadson i Muzej nadrealnog i fantastičnog.

Lindalove ilustracije za zbirku poezije Izgubljeni raj Džona Miltona smatraju najistaknutijim doprinosom dvadesetog veka tradiciji likovnih ilustracija u čast Miltonovog vizionarskog genija, rame uz rame s Viljamom Blejkom koji je takođe radio ilustracije za Miltonove pesme.  Radikalnim i nekonformističkim pristupomovokativnoj seriji ilustracija Lindal je kanalisao je Miltonov duh u moderan kontekst.

Umetničko-istorijski centar Vilijamsburg bio je 2008. godine u čast Miltonovog 400. rođendana organizovao veliki bal na kojem su sve zvanice bile kostimirane. Ovaj događaj, koji je uključivao neke od Lindalovih ilustracija za Miltonove pesme, privukao je međunarodnu pažnju.

On često koristi elemente stila crtanog filma sa šarmantnom i često uznemirujuću direktnost i jednostavnost s ciljem da izazove na dvoboj sopstvenu traumu ali i podstakne na razmišljanje posmatrača uz neizbežni osećaj jeze.

Lindalova upotreba boje i detalja za postizanje efekta, njegove dramatične kompozicije, ali pre svega njegova potpuno jedinstvena vizija obezbedili su mu mesto u samom vrhu fantastičnih umetnika 20. veka, a likovni kritičari često navode da je upravo on Boš svog vremena.

Osim što je umetnik, Terans Lindal ima iskustvo u filozofiji i bio je aktivan u intelektualnim sferama umetničke zajednice u Bruklinu. Njegov esej Epistemološki pokret u umetnosti kasnog 20. veka bavi se analizom novih umetničkih trendova u svetu savremene umetnosti i njihovom kontekstu u razmišljanju o fraktalnoj geometriji, kvantnoj mehanici, istorijskoj volji i epistemološkim i analitičkim tradicijama.

Kada se ne bavi umetnošću i filozofskim opservacijama, Lindal radi kao saradnik neprofitnog pozorišta u Njujorku, ali i kao pomoćnik blagajnika Američkog numizmatičkog društva, jednog od najstarijih muzeja u Sjedinjenim Državama sa najvećom i najboljom kolekcijom kovanog novca i medalja koje sežu do grčkog kovanog novca i rimske valute. On je, takođe, učestvovao u modnim reklamama poznatog američkog brenda Kate Spade.