Zmajevi i ale argentinskog umetnika Siruela

8 meseci je trebalo Siruelu da uradi svoju najpoznatiju knjigu The Book of the Dragon

Argentinski umetnik Gustavo Kabral, poznat kao Siruelo, spada u predstavnike fantastične umetnosti s međunarodnom reputacijom. Preko dve decenije radi s izdavačima iz različitih zemalja a specijalnost mu je slikanje zmajeva.

Rođen u Buenos Ajresu, još dok je bio klinac saznao je da boluje od daltonizma. Veoma rano, sa 13 godina upisao je umetnički školu – Institut Fernando Fader.

Godine 1987. seli se u Barselonu, gde crtao korice i ilustruje knjige koje za temu imaju fantastiku. Kasnije proširuje vidike i sklapa poslove s mnogim svetskim kompanijama.

Kabral uzima pseudonim Siruelo 1990. godine, kada objavljuje svoju prvu knjigu pod tim imenom.
Nacrtao je korice za trilogiju Chronicles of the Shadow War koju je napisao reditelj Džordž Lukas. Takođe, radio je omot za albume The 7th song Stivija Veja i naslovne strane magazina, između ostalih za Playboy i Heavy Metal, te karte za proricanje.
Kabral od materijala koristi uglavnom akril i uljane boje, ali i niz drugih tehnika, uključujući njegove poznate i prepoznatljive slike na stenama, koje je nazvao petropictos (slike u kamenu). Njegovi prvi komadi nastali su početkom 1995.  Slikajući direktno po površini kamenja, umetnik prati njihove prirodne forme, stvarajući trodimenzionalne slike životinja i ljudi. Njegovo kamenje izgleda kao da je vajano, a rezultat je nešto na pola puta između slikarstva i skulptura. Da bi postigao svoje realistične efekte umetnik koristi uljane boje na kamenu a svojevremeno je izjavio da zahvaljujući tome što je daltonista ima „poboljšanu percepciju zapremine, što mu daje lakoću da vidi figure u teksturama i oblicima“.

Objavio je četiri knjige sa svojim crtežima: The Book of the Dragon (1990), koju je radio osam meseci, Ciruelo (1990), Luz, the Art of Ciruelo (1997) i Magia, the Ciruelo Sketchbook (2000).

Siruelo je kreirao plakate za dva argentinska filma: klasik Elisea Subijele
Man Facing Southeast (1986) i kultni nadrealistički film Fuego gris (1994), koji je napisao i režirao Pablo Sezar.

Trenutno živi i radi u Barseloni a njegovi radovi od 2002. su u stalnoj postavci kolekcije Galerije Paper Tiger Fantasy Art.

sajt: dac-editions.com
Insta: @ciruelocabral